Network Menu

Nya Impulser – Eva Nylander

 

Eva-Nylander-Culemborg

Eva Nylander berättar för Barbro Hilwig på ett lunchcafé i Culemborg. Foto: Barbro Hilwig

Måndagen den 1 oktober tar jag mig genom en tveksam höstsol upp till den charmiga lilla staden Culemborg. Jag har stämt träff med Eva Nylander, jag har alltid varit lite nyfiken på Eva som tydligt gör medvetna och egna val i livet.

Text och bild: Barbro Hilwig

Eva vill bidra till en bättre värld

Vi har avtalat på hennes arbetsplats Stichting Betuwe Wereldwijd och jag får en guidad tur genom verkstäderna. Här fixar man till begagnade verktyg, sy- och stickmaskiner, cyklar och datorer som ska komma till användning i Afrika och i Surinam. Allt skickas till utbildningscentra för att ge bättre kvalitet på yrkesutbildningar och därmed ge studenter en bättre framtid. Tools4Change är det engelska namnet på organisationen. Jag är imponerad av vad jag ser och förstår att det är ett viktigt och nyttigt arbete med stora utmaningar. Samtidigt som man skapar arbetstillfällen för människor som behöver hjälp för att komma in på arbetsmarknaden i Nederländerna, bidrar man med möjligheter till utveckling i Afrika. Eva tar hand om många led i den här kedjan. Per år kan man skicka sex containers till olika länder och organisationer och det är mycket det, inte bara i volym utan även i organiserandet av shipping och tullkrångel.

Eva-Nylander-Stichting-Betuwe-Wereldwijd

Eva på sin arbetsplats Stichting Betuwe Wereldwijd i Cuemborg. Foto: Barbro Hilwig

Eva-Nylander-Surinam

Eva på resa i Surinam, de skall här besöka ett projekt i byn Guyaba i Surinam. Foto: Privat

 

Målet att arbeta med internationellt bistånd har funnits med hela livet

Vi lämnar hundratals symaskiner bakom oss och tar oss till ett lunchställe. Eva växte upp i Borås och i Karlstad där fadern var lärare. När Eva var 18 år och just hade tagit studenten flyttade familjen i samband med ett Sida-projekt till Dar es Salaam i Tanzania. Eva hängde med och började plugga engelska via Hermods korrespondenskurs. Expatungdomarna i Dar höll ihop och snart lärde hon känna den stora kärleken Tadeusz, en holländsk kille med polskt ursprung. Eva stannade två år i Tanzania och arbetade bl.a. på den svenska ambassaden.

Tillbaka i Göteborg började Eva först läsa ekonomi och marketing men fortsatte med internationella relationer. Målet var att arbeta med internationellt biståndsarbete. Samtidigt blev det många resor till Tadeusz i Amsterdam. När det blev möjligt att använda sina studielån i utlandet flyttade Eva till Amsterdam. Efter hastiga språkstudier började hon läsa Statsvetenskap på Amsterdams universitet och avslutade studierna med en Master i Political Science.

Under studietiden föddes dottern Lovisa och tre år senare sonen Niklas. Nu mötte Eva ett nytt Holland. Det gick ju inte att söka jobb utan dagisplats och man hade inte heller stor chans till dagisplats om man inte hade jobb. En riktig fälla som många av oss upplevt. På så vis tycker Eva att hon halkade lite efter i karriären. Med uppdrag i frivilligorganisationer, alla på temat u-hjälp, blev hon så småningom projektkoordinator på Stichting Gered Gereedschap. Och nu alltså i Culemborg med snarlika arbetsuppgifter.

 

Engagemanget i SWEA

Redan 2006 försökte jag locka med Eva i SWEA-gemenskapen, dock tog det några år innan hon blev medlem. Eftersom Eva är både kritisk och engagerad gick hon med i programgruppen och började jobba för aktiviteter som passar förvärvsarbetande medlemmar.

Alla medlemmar kan ju vara aktiva inom SWEA och komma med idéer och förslag på aktiviteter eller ta ansvar för en programpunkt. Ju fler som engagerar sig desto roligare blir det!

Förra året kunde många av oss på Facebook följa Evas resa tillbaka till Tanzania, för första gången på 29 år. Tillsammans med Tadeusz och några vänner besteg hon Kilimanjaro och de hälsade även på vänner från förr. De åkte hem via Kenya och Uganda och kunde möta tidigare Holland-Swean Margareta Susan-Gram i Nairobi.

Eva-Nylander-Kilimanjaro

Eva och Tadeusz på Kilimanjaro 2017. Foto: Privat

Vill du reagera på artikeln om Eva? Eller vill du hjälpa till med Nya Impulser? Välkommen att höra av dig!

Team Nya Impulser: Maria Berglund (korrekturläsning) Linda Sjöström (ansvarig utgivare) Margareta Svensson (redaktör)

, , ,

3 Responses to Nya Impulser – Eva Nylander

 1. Katarina Elfner 2018-11-06 at 18:15 #

  Du är en inspiration och förebild.
  Fint reportage Barbro om en viktig Swea❤️

 2. Signe Zeilich-Jensen 2018-11-07 at 12:11 #

  Villket fint skrivet porträtt och härligt att läsa om härliga Eva.

 3. Maria Kroezen-Åkersten 2018-11-08 at 11:42 #

  Vilken fin och intressant livsberättelse, Eva!

  Keep up the good work! 🌺