Network Menu

Genomförda aktiviteter 2013-2014

2014:
Julglöggkväll i Laren, 11 december
Blomsterarrangemang Amstelveen, 25 november
Nätverksmiddag Haag, 13 november
Nätverksmiddag Amsterdam, 28 oktober
Mondriaanshuset, 18 oktober
Nätverksmiddag, 23 september
Kräftskiva, 30 augusti
Kasteel De Haar, 31 maj
Nätverksmiddag, 21 maj
Rijksmuseum, 18 maj
cykelkvällen, 8 april
fettisdagen, 4 mars
årsmöte, 4 februari
välkomstlunch, 18 januari

Klicka här för bilder från 2013 aktiviteter.


11 december – Julglöggkväll i Laren

julglogg

Vi och våra partners träffades hemma hos vår ordförande Eva Kars i Laren.

Det var dags att mingla, dricka glögg och äta svensk julmat. Det fanns ett lotteri med trevliga vinster och lite julmusik.

P1050228

P1050206

 

 

P1050229P1050224

P1050226IMG_2457

25 november – Blomsterarrangemang i Amstelveen

 

Vi träffades hos Katarina Elfner i hennes fina lokaler och blomsterbutik i det gamla stationshuset, Stationsstraat 28, i Amstelveen.stationAmstelveen

Temat var “Nytänk” och Katarina delade med sig av sina kunskaper i blomsterarrangemang och trender.

Vi lärde oss tänka i färg, form, material och textur.

blomsterarrangemangMed nyvunna kunskaper fick vi hjälp att komponera en bordsdekoration eller krans inför december och jul.

Det serverades kaffe/te med ‘matig’ mjukkaka under arbetet.

Jul - 05 - versie 2 kopie Jul - 06 - versie 2 kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jul - 20 - versie 2 kopie Jul - 21 - versie 2 kopie Jul - 24 - versie 2 kopie Jul - 27 - versie 2 kopie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jul - 40 - versie 2 kopie Jul - 51 - versie 2 kopie

13 november Nätverksmiddag i Haag

Vi träffades den 13 november på restaurang Zio Ciro.

Zio CiroNamnet betyder Oom Ciro, och det är en autentisk italiensk restaurang med rätter från hela Italien. Det var god italiensk mat och vi hade en trevlig kväll tillsammans med andra Sweor

Nätverksmiddag den 28 oktober i Amsterdam


Kerstin Gerlagh från Svenska Handelskammaren kom att berätta om sitt arbete.
DewaagVi träffades på restaurang in De Waag, Nieuwmarkt 4, Amsterdam, mitt i Chinatown. En byggnad med mycket historia.
Här hade vi ett separat rum, Klovenierskamer, för oss själva.
Efter föredraget äter vi en middag tillsammans

18 oktober Mondriaanshuset i Amersfoort

Agatha_Zethraeus MondriaanhuisVi var totalt 15 personer som besökte Mondriaanhuis i Amersfoort och utställningen “Agatha Zethraeus, vriending, leerling en model van Piet Mondriaan”. Vår guide var kuratorn och kunde som ingen annan berätta om hur dom träffades och hur deras vänskap förblev stark till deras död. Utställningen visar ett stort antal tavlor av henne men också tavlor målade med samma motiv där en är målad av henne och en av honom.  guiden2 MondriaanhuisEn utställning absolut värd ett besök.

 

 

 

 

 

 

lyssna_Mondriaanhuis

Efter den guidade turen åt vi en lätt lunch på Café Hemels innan vi skiljdes åt för att njuta av det fantastiska vädret.

 

Erica Törnlöw

 

23 september kl 19.00 Nätverksmiddag i Utrecht /
Mini-workshop om “Förändring i ditt liv, transformation i ditt arbete

 

De flesta av oss har förmodligen varit i en situation på jobbet där vi känner att den egna utvecklingen har stannat till eller att det är svårt att kommunicera med ledning eller kollegor. Exemplen är många men vi kan nog alla känna igen oss i en sådan situation.

_DSC2139Monique de Neef är förändringsledare för transformation av människor och organisationer.
Kom och lyssna på Monique om “Förändring i ditt liv, transformation i ditt arbete”.
Föreläsningen kom att handla om hur vi kan hantera och förhålla oss till olika förändringar i livet. Hur vi kan öka vår medvetenhet, det egna ansvarstagandet samt balansen mellan intellekt och hjärta.

 

 

 

 

_DSC2129 _DSC2130 _DSC2135

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kräftskiva, 30 augusti

Kraftskiva


Sommaravslutning på Kasteel De Haar, 31 maj

Kasteel de haarVad är väl en guidad rundtur på slottet… Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles… alldeles underbar, om ett gäng Sweor drar dit på sommaravslutning.

Rundvandringen på Kasteel De Haar i Haarzuilens, utanför Utrecht, började med samling av Sweor och respektive utanför slottets portar. Vår engelsktalande guide mötte upp oss i slottets källare där rundturen började med en kort video om dess historia.

 

Vi fick sedan en timmes informativ och intressant beskrivning om slottets alla baroner och baronessor, medan vi tog oss längre upp i byggnaden. De nuvarande byggnaderna, alla byggda på det ursprungliga slottet, är från sent 1800-tal och är verk av den nederländska arkitekten P.J.H. Cuypers. Den äldsta historiska dokumentation av en byggnad på platsen för det nuvarande slottet dateras ända tillbaka till 1300-talet.

Slottet var utrustad med de mest moderna prylar, till exempel centralvärme med hjälp av ånga och elektrisk belysning. Insidan av slottet var inrett med rikt utsmyckade snickeriarbeten och de pampiga dekorationerna slog oss nog alla med häpnad.

DeHaar_bordVäl ute i slottets imponerande trädgård, eller snarare park, tog vi oss hungriga mot ‘het Koetshuis’ för att mätta våra magar med lite lunch. Det blev traditionsenligt nederländskt med en macka för de flesta och vissa stannade även på en kopp kaffe. Solen värmde hela eftermiddagen på oss så att vissa av oss fick ta till solskydd för att undvika att bli brända. Sammantaget var det en härlig eftermiddag som spenderades i gott sällskap.

Karin Ivarsson


Nätverksmiddag i Haag, 21 maj

natverk

Efter två månader i Amsterdam gav jag mig iväg på min första nätverksmiddag med SWEA. Jag hade inga förväntningar utan såg fram emot att träffa andra kvinnor som varit i samma situation som jag, med de utmaningar som de innebär att vara ny i ett främmande land där allt inte riktigt fungerar som man tror.

När jag och Erica steg in på restaurang Logisch i Den Haag var det redan ett 15-tal tjejer på plats och ljudnivån var hög och välkomnande. Vilken härlig stämning var min första tanke. Vi avnjöt en trevlig middag och jag och mina bordsdamer tyckte lite synd om resterande gäster på restaurangen då vi tog ganska mycket plats rent ljudmässigt! Maten var god och vinet i de immiga glasen harmoniserade väl med tallrikens innehåll. Timmarna gick fort och det var många givande diskussioner runt bordet. Som ny kände jag mig snabbt som en del av gemenskapen och jag ser redan fram emot nästa nätverksmiddag. Stort tack för en trevlig kväll!

Regina Julius


Besök på Rijksmuseum, 18 maj

rijksmuseum amsterdamEtt besök på Rijksmuseum tillsammans med Handelskammaren.
En rundvandring tillsammans med en guide.
Och målet för vårt besök var den utlånade tavlan Batavernas Trohetsed av Rembrandt.


Cykelföredrag i Amsterdam
Scandinavian Embassy vid Sarphatipark den 8 april

cykelkvällen1Den 8e april samlades vi Sweor i Amsterdam på Scandinavian Embassy för att lyssna till en föreläsning/kåseri om cykling i Holland. Inte en ambassadör i närheten, utan istället Nicolas som tog hand om oss och ordnade både prosecco och mat med svensk anknytning, som t ex gubbröra.

Vi kom för att lyssna till Marco te Brommelstroet, antagligen världens ende cykelprofessor. Marco jobbar på Universiteit van Amsterdam. Han berättade att man inte har gjort några stora undersökningar kring cykling, det anses ungefär lika spännande som dammsugning! När vi jämför cyklister i Sverige och Holland, är den mest påtagliga skillnaden att fler bär hjälm i Sverige – det är t o m lag på att barn skall ha på sig cykelhjälm.

 

Enligt Marco handlar det inte bara om cykling, men att cykla är mer ett sätt att ta sig nånstans, lösningen till ett problem, ett sätt att leva.

För att cykling skall fungera och vara populärt, måste det finnas vissa förutsättningar. T ex dåligt organiserad kollektivtrafik, och det skall anses som roligt/säkert/normalt att cykla. När man ser den holländska statsministern Rutte cykla på teve, vill han med det säga att han är `normal`, en av oss, osv.

cykelkvällen2

  

 

 

 

cykelkvällen3

 

Förutsättningarna i Holland har inte ändrats mycket sen 70-talet.  I slutändan är det ändå en bilist som fattar besluten. Idag är det i Amsterdam de korta avstånden som gör det lätt att cykla, mellan dagis, jobbet och t ex affären.

cykelkvällen4Nuförtiden ser man en minskning i antalet cyklister mellan 16 och 29 år. Man antar att det till en del beror på mopederna. Marco´s team har just fått tilldelat pengar för att undersöka hur det kommer sig. Det nuvarande systemet utmanas av nya Noord-Zuidlijn, bättre kollektivtrafik, och just mopeder. Det handlar om att utveckla en cykelkultur, inte bara mer utan också bättre.

Fettisdagen – Amstelveen, 4 mars


Semlor på Fettisdagen SWEA HollandSom ny medlem i SWEA vill jag att ta del av många aktiviteter men som nybliven mamma har jag blivit lite begränsad. P1040669Att fira fettisdagen i Amstelveen kändes ändå inte alls krävande! Vi var hemma hos Agusta som jag förstod håller i det varje år. Detta var en ypperlig chans för mig att träffa alla andra  “Sweor” på plats! För mig var nästan alla ansikten nya och lustigt nog träffade jag Jenny, en annan nybliven mamma från samma område som mig. Vilken tillfällighet!

Som utbildad bagare och konditor är jag kritisk när det gäller bakverk. Jag älskar ju inte bara att äta sötsaker, vilket jag ofta gör, utan även att tillverka dem. Så nästa år kanske jag kan få vara med i bakkomittén? Ni som inte var där undrar kanske om semlorna var lyckade? SWEA Holland FettisdagenOch ja det var dom verkligen, supersmarriga och lagom stora. Jag köpte med mig några semlor som blev över så att min holländska partner skulle få provsmaka. Även han gav semle-bakerskorna ett högt betyg och jag var väldigt nöjd över att för första gången äta en semla utanför Sveriges gränser.

Fettisdagen SWEA HollandMin kompis Fanny, som jag träffade i Amsterdam för några år sedan, har nyligen flyttat till Tokyo med sin man. I all nervositet innan flytten försökte jag peppa henne och rekommenderade henne att gå med i SWEA. Med argumentet ’andra svenskar blir ju som ett substitut för våra egna familjer när man bor utomlands’. Visst gick hon med i SWEA och jag ser på hennes blogg att hon inte bara firat fettisdagen hon också, utan även gått med i styrelsen. Heja SWEA och de svenska traditionern!

Alexandra Albrecht

 

Tisdag 4 februari 2014, Årsmöte i Residenset
& Karnevalen i Venedig: masker och kostymer

Residenset svenska ambassadörenDet har genom åren blivit en trevlig vana att hålla årsmötet på Residenset
i Haag. Denna vackra 1700- talsbyggnad vid stans vackraste promenadgata innehåller mycken svensk tradition och historia på nederländsk botten, som vi Sweor på så sätt ges möjlighet och tillfälle att ta del av.
SWEA Holland årsmöte buffet

Mer än trettio medlemmar hade anmält sin närvaro. Styrelsen hade dukat upp en riklig och smaklig buffé i den vackra matsalen och tack vare avgående ordförande Yvonne Göricke Nordlunds smidiga men effektive ledning, hann vi både äta oss mätta under angenäm samvaro vid de olika småborden, handla en och annan SWEA produkt, som låg till salu i en av salongerna och utan stress genomföra  årsmötet.

SWEA Holland årsmöte Barbro-Yvonne

Barbro Hilwig och Yvonne Göricke-Nordlund

Avgående styrelsemedlemmar avtackades av Valberedningens ordförande Barbro Hilwig, nya medlemmar i styrelsen hälsades välkomna –varvid Barbro underströk att fortfarande är ett par poster obesatta – och de helt nya medlemmarna i föreningen fick möjlighet att i korthet presentera sig.

 

 

 

SWEA Holland årsmöte presentation

Susanne Stenberg, Claeske van der Ree och Yvonne Göricke-Nordlund

 

Ett kulturellt inslag i årsmöteskvällen hade ävenså styrelsen organiserat. Det stundar karnevalstider i de södra delarna av landet och konstnärinnan Claeske van der Ree klädd i praktfull egenhändigt tillverkad karnevalsdräkt med mask och allt berättade om sina karnevalsäventyr från karnevalernas mekka – Venedig.

 

SWEA Holland årsmöte Eva-Yvonne

Eva Kars och Yvonne Göricke Nordlund

Till sist gav vår nya ordföranden Eva Kars, som nu vandrar in i styrelsen för andra gången –  första gången skötte hon kassörsposten med bravur –  en kort och kärnfull programförklaring till  SWEA Holland året 2014.
” DET HÄR SKALL BLI ETT ÅR
MED MÅNGA GLADA SKRATT”!

 

 

 

Gunilla Léons

Lördag 18 januari 2014, Välkomstlunch i Amsterdam

Välkomstlunch för nya och gamla SWEA Holland medlemmar.

Hej kära Sweor!

Den 18 januari på den nationala tulpandagen i Amsterdam (som inleder den nya tulpansäsongen) träffades 22 glada Sweor på restaurang De Roode Leeuw i Amsterdam. Anledningen var ju att introducera och hälsa de sex nya, unga och käcka Sweorna hjärtligt välkomna till föreningen.

Välkomstlunch SWEA Holland 2014Yvonne Nordlund öppnade mötet med ett välkomsttal till alla närvarande Sweor och speciellt de nya. Gerd Kuypers berättade om det nya programmet och Barbro Hilwig gav ett litet smakprov på sin föreläsning om ”400 år jubileum Sverige-Holland” på den 13 mars.

Ett spännande och mycket intressant program!

 

 

Lunchen var lyckad med bl.a. en härlig ärtsoppa med gott bröd samt kaffe, te, mjölk och jus d’orange. Vad man ville.
Välkomstlunch SWEA Holland 2014-2Litet hesa efter allt pratande och skrattande avslutades lunchen med övertygelsen om att restaurangen var ett bra ställe som mycket väl kunde användas som mötesplats en annan gång.

 

Elisabeth Wijsman

De Roode Leeuw, Amsterdam
De Roode Leeuw, Amsterdam

20131216
Julglögg hos familjen Legro

JulglöggVi fick återigen komma tillsammans i familjen Legros vackra juldekorerade hem för den årliga Julglöggen.
Det var en mycket trevlig och stämningsfull kväll med julsånger och gott julbord.

20131126
Laga Chutneys

SWEA Holland Laga Chutneys

Tisdag den 26 november var det ‘Laga Chutneys’ kväll hemma hos Margareta Susan-Gram i Naarden.

Lika mörkt och ruggigt som det var ute, var det varmt och välkomnande i Margaretas stora kök. Där samlades vi runt bordet iklädda förkläde och utrustade med kniv och ett glas vin. Vi skar och hackade de olika ingredienserna, småpratade och smakade på smått och gott från Naardens marknad.

De erfarna chutney kockarna Margareta och Gerd stod för recept och kryddning. De höll också ett öga på grytorna och såg till att det rördes och späddes i tid för att uppnå den rätta chutney konsistensen.

Som alltid vid inläggning är det viktigt att ha rena burkar och lock. Burkarna värmdes i ugnen, men medan Margareta kokar locken, desinficerar Gerd dem med brännvin. Det sista brännvinet åker sedan ner i grytan. I brist på brännvin tog vi vin

Av Gerd lärde jag mig att det är viktigt att torka av kanten på burken, innan locket skruvas på. Annars är det rent omöjligt att sedan få upp burken.

Margareta påpekade att burkarna bör stå i minst en vecka innan de används.  Då hinner nämligen de olika smakerna ’utveckla’ sig.

Barbro påpekade att ’burk’ är ett väldigt intressant svenskt ord.

IMG_3217Så hann vi, förutom att koka chutneys, också behandla mycket annat, som svenska och norska språket, svenska dialekter i Finland, skolsystemet i Holland och Finland, en välkänd svensk kock Markus Samuelsson och afrikansk matlagning.

När chutney grytorna svalnade, dukade Margareta fram sallad och en mycket god linsrätt, Gerd bidrog med en utsökt luftig ost- och skink-paj.

IMG_3215Till ostbrickan provsmakade vi våra tre chutneys. De var mycket goda, trots att smakerna ännu inte var fullt utvecklade.

Mätta och glada, med chutneyburkar och nya kunskaper lämnade vi Margareta och Naarden.

 

Tack Margareta och Gerd för en mycket trevlig kväll.

Karin Åsén van den Boom

20131113
Lust att Lära – SWEA International

Margaret Sikkens AhlquistSWEAs internationella ordförande Margaret Sikkens-Ahlquist kommer med färska rapporter från Världsmötet i Bologna.

20131029
Nätverksmiddag i Amsterdam

Restaurang ‘Bistrot Neuf’ på Haarlemmerstraat 9, 1013 EH Amsterdam.
www.bistrotneuf.nl

 

20131015
Nätverksmiddag i Baarn med föreläsning
Margaretha Långström om traumaterapi

nätverksmiddag med föreläsning Margareta Långström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20131005
Blomsterlökodling och Ford museum

blommorford museum

 

20130926
Stand-up show med präst Mikael Jönsson

Så här såg det ut när vi Sweor tog emot Mikael Jönssons present till oss i form av en stand up show i Sjömanskyrkan i Rotterdam. Det blev en jättetrevlig kväll med många glada skratt!

Mikael tackades av t.f. ordförande Yvonne Nordlund med en blomsterbukett

Standup show präst Mikael Jönsson

 

 

 

 

 

Mikael tackades av ordförande Yvonne Nordlund med en blomsterbukett

 

 

 

 

 

Det blev en jättetrevlig kväll med många glada skratt!

 

 

 

 

 

20130921
Säsongsöppning i en av Haags vackra parker

Wokrestaurant Rosarium Westbroekpark Den HaagHaag är förvisso en ”grön” stad med alla sina parker. Westbroekpark, som ligger på vägen mot Scheveningen, är ett utmärkt exempel. Kring midsommartid står parkens rosenodlingar i sin fulla prakt. Nu har vi passerat månaden septembers mitt och kyliga vindar blåste kring restaurangen Rosariums entré, men fortfarande blommar en del sena rosor.

 

Vi nio sweor var vid lunchtiden de enda gäster i denna rymliga och trivsamma restaurang och tilldelades ett ypperligt runt fönsterbord med härlig utsikt över parkens gräsmattor och rosenrabatter. Deltagare SWEA Holland HöstlunchTänk vilka fördelar det har att sitta kring ett runt bord! Man når inte bara sin bordgranne till höger och vänster utan har kontakt med hela bordet, vilket har sina fördelar när man inte har träffats på hela sommaren.

Lunchen bestod av valfri soppa – tomat- eller höns- samt en wokbar med rikligt urval grönsaker, kött och fisk, som därefter  hamnade i den ytterst allvarlige kockens såväl wokpanna som buljonggryta. Resultatet blev verkligen gott!

I denna lunch meny för € 10,95 ingick även kaffe/té.

Vi var alla varmt ense om att detta var en bra början på höstsäsongen och det tyckte säkert den nya swean Jenny Klevetorp också.

 

 

Nu gäller det att entusiasmera och på alla sätt locka samtliga landets sweor till höstens övriga program. Redan kommande torsdag d. 26 bjuds vi på stand-up framträdande i kyrkan i Rotterdam. Det bör bli en minnesvärd afton, som man inte får missa!!

Gunilla Léons

20130529
Styrelsenmöten med besök av Margaret Sikkens Ahlquist

Vi fick besök av Margaret Sikkens Ahlquist, Ordförande i SWEA International, som informerade om SWEA Internationals verksamhet och svarade på frågor från styrelsemedlemmarna.

20130529 Styrelsenmöten_MargaretSikkensAhlquistYvonne, Margaret, Monique, Leonie (inte längre styrelseledamot),
Lena inte längre styrelseledamot), Pirjo, Susanne,
Carina (inte längre styrelseledamot) & Kerstin. Gerd tog bilden.
Lär känna SWEA Hollands 2013 styrelsen här.

Lena Stenwall

20130525
Utflykt till Dordrecht

En skön samling upplevelser i en och samma stad!

Vi hade vädret på vår sida och slöt upp från olika delar av Nederländerna i provinsen Hollands äldsta stad – Dordrecht.
Ett stort tack till svensk-nederländska föreningen som hade arrangerat denna fantastiska dag full av happenings och en skön samling upplevelser!

Vi började med ett besök på ett nerlagt skeppsvarv. I den stora maskinhallen fanns samtida konst utställd. Här skapade konstnärerna också sina verk sida vid sida med utställande konstnärer.

Konstnärer Dordrecht

Det fanns många kreativa installationer, performance art, ljus och ljud, fotografier och en “dansande robot”! Själva muséet – DordtYart, www.dordtyart.nl , som öppnade 2011 – var i sig ett väl genomfört återvinningsprojekt; golven, räckena, dörrarna och köksporslinet m.m. hade återvunnits.

Museet Dordrecht

Muséet tog också emot konstnärer “Artist in Residence” under en tremånadersperiod då de fick logi och kost och kunde arbeta fritt i maskinhallen. Konstverket “Pasta Sauna” (skapat för Performance Art Festival i New York 2009 av Marije Vogelzang; eating designer) gjorde t.ex. själva tillagningen och ätandet till en konst i sig – som vi alla dessutom kunde njuta av som en del av den trevliga lunchen.

Efter detta spännande besök vandrade vi till Noaks Ark, www.arkofnoah.org, ett gigantiskt bygge som blev klart förra året efter ca 20.000 timmars arbete.

Ark Noah

 

Man har försökt att efterlikna Arken i den bibliska berättelsen så exakt som möjligt och Arken lär ha de korrekta måtten (ca 30 m bred, 23 m hög och 135 m lång). Arken har byggts med skandinaviskt/svenskt virke. Vi vandrade fritt och följde berättelsen om Noah och hans familj och de konstgjorda djuren, ofta i naturlig storlek, bidrog till att skapa “den rätta atmosfären”.

 

Efter denna upplevelse vandrade flera av oss till Villa Augustus, www.villa-augustus.nl, för att titta på de fina och välskötta trädgårdarna och dricka eftermiddagskaffe. Villa Augustus som idag är ett hotell är inrymt i det som tidigare var ett vattentorn (byggt 1882).

SWEA till Dordrecht2

På området finns förutom de olika trädgårdarna (italiensk, krydd-, blomster-, frukt-, och grönsaksträdgård) också en restaurang (inrymd i den gamla pumpstationen) och ett litet café där man också säljer grönsaker, bär m.m. från den egna trädgården och kan köpa nybakat bröd från det egna bageriet.

 

 

Denna dag bjöd verkligen på en skön samling upplevelser!

Lena Stenwall

SWEA till Dordrecht

 

20130512
SWEA Familjedag i naturen kring Amsterdam

Den ena minuten satt vi i bilen pá motorvägen A10 och i nästa minut stod vi vid en mysig kolonistuga omgiven av blommor och växter.

Skog Amsterdam1

Jag hade beslutat att fira morsdag med min man och två pojkar på Sweas familjedag och det visade sig vara ett bra beslut. Swean Kerstin Eriksson tog emot oss i sin fantastiska kolonistuga med trädgård och vi var sammanlagt 10 vuxna och 6 barn som samlades den här söndagen. För de flesta av oss var det lätt att nå denna gömda oas, inklämd precis mellan motorväg, tågbana och höga kontorbyggnader. Men Barbro Hilwig hade en mer spännande resa med tåg, buss och sen till fots. På slutrakan blev hon visad i fel riktning, men en trevlig kille gav henne skjuts på sin vespa till den rätta adressen.

Kerstins kolonistuga ligger vid ‘Het oude Bijenpark’ och det är ju intressant att Kerstins passion och hobby är just biodling.

Skog Amsterdam2

Vi började med att äta medförd matsäck till lunch. Tyvärr var det en lite mulen och kylig dag, men det gick bra att värma sig vid kaminen inne i stugan. Sen berättade Kerstin om biodling och jag blev igen påmind om hur oerhört viktiga bina är för hela naturen. Tack och lov att det finns människor som Kerstin som faktiskt gör något för att bevara dessa flygande små vänner som ger oss grönska och liv i naturen! Kerstin delade också ut informativa broshyrer åt barnen och jag är tacksam över att min Joel läste dessa med intresse redan under hemfärden. Att få se en biodling på nära håll är tusen gånger bättre än att bara läsa om bin i en biologibok på skolan.

 

Skog Amsterdam3

Vi följde Kerstin på en rundvandring i parken och vi kunde njuta av häggen som blommade och en andfamilj som simmade i dammen. Barnen var förtjusta över att kunna springa omkring och leka ‘ta fatt’ (tikkertje) i skogen. Mina egna pojkar och Gunilla Leons barnbarn kan alla svenska, men nu på holländsk mark var det dock lättast för dem att prata holländska sinsemellan. Vi fick också pröva på att ta oss över en liten kanal på en flotte som drogs till andra sidan för hand med rep.

 

Det var en trevlig eftermiddag i naturen just utanför Amsterdam och ett stort tack till Kerstin som var så gästfri och öppnade sitt gröna paradis för oss.

Annica van der Roest-Mård

20130507
Bakom kulisserna på Sveriges Ambassad i Haag

Svenska Ambassaden Haag

Vi träffades på ambassaden i Haag och blev väl mottagna av ambassadrådet Lena Stenwall, konsulär och migrationshandläggare Mehrnosh Rezaeian och praktikanten Sofia Wallberg.
Vi fick en rundvandring i  ambassadens lokaler och sedan följde information om ambassadens verksamheter. Det var en intressant kväll med utförlig information om alla olika verksamheter som utförs på ambassaden i Haag.
Här följer en kort sammanfattning.

 

 

Ambassaden i Haag är en av 100 talet ambassader i världen. De har 14 anställda, varav både lokalanställda och UD-anställda. Honorärkonsulat finns bl.a. på Curacao, Aruba, i Groningen, Rotterdam och Luxemburg och fungerar lite som en förlängd arm för ambassaden.
Vilka är då ambassadens verksamheter?

En stor del av versamheten består av att rapportera till det svenska utrikesdepartementet och andra departement i olika frågor,

t.ex.:

Biståndspolitiken
– Hur Nederländerna ser på olika politiska frågor, som t.ex.  Syrien och mellanöstern.

Ekonomiska frågor
– Vad är aktuellt i de internationella organisationerna i Nederländerna, tex OPCW
(kemiska vapen)

Följa upp dagspressen

Ambassaden planerar program vid besök  från regering och riksdag.
I mars, t.ex. anordnades ett bilateralt möte mellan utrikesministrarna Carl Bildt och Timmermans här i Haag.

Konsulär service till svenska medborgare och myndigheter, vilket bl. a omfattar: Konsulärt bistånd som ges till nödställda svenska medborgare, frihetsberövade och avlidna.Svenska Ambassaden Haag2
Folkbokföringsfrågor: äktenskapslicens, levnadsintyg, körkortsärenden, passärenden samt service till svenska myndigheter i form av delgivningar och faderskapsärenden (DNA test).

Passärenden upptar en annan stor del av verksamheten och för att få ett nytt pass prövas alltid ditt medborgarskap på ambassaden. Sedan 2001 tillåter Sverige dubbelt medborgarskap.
En pågående medborgarskapsutredning kommer att göra det lättare att direkt från födseln bli svensk medborgare.

En annan viktig uppgift för ambassaden är att främja ‘varumärket Sverige’. Detta sker genom kulturfrämjande och exportfrämjande, och man arbetar i nära samarbete med Handelskammaren, Visit Sweden och Business Sweden. Det är viktigt att man förmedlar en enhetlig bild av Sverige, såväl vad gäller produkter som värderingar.

Planen för 2013 är att fortsätta med jämställdhetsfrågor, främja svensk mat samt informera om ‘att arbeta och bo i Sverige’, då det är en ständig ökning av holländare som flyttar till Sverige.

Man har fyra kärnvärden som bas i främjandearbetet, och de är:
– Nytänkande    (t.ex. pappaledighet)
– Öppenhet       (t.ex. offentlighetsprincipen och allemansrätten)
– Äkthet            (t.ex. kvalitetstänkande, traditioner, kulturarvet)
– Omtanke        (t.ex. jämställdhetsprincipen).

Svenska Ambassaden Haag3

Exempel på kulturfrämjande förra året var : konferensen om Raoul Wallenberg, Nordic Christmas Concert, uppförande av pjäsen ‘Seven’ samt den svenska sommarlunchen på residenset.

Nästa år 2014, är det 400 år sedan de diplomatiska förbindelserna med Nederländerna öppnades och det jubileet kommer att firas i båda länderna.

Och från 1 mars i år har även Svenska ambassaden gått med i Facebook och Twitter.
För vidare information se deras hemsida:
www.swedenabroad.com

 

20130427
Arkitektvandring i Rotterdam

Få holländska städer kan erbjuda så mycken arkitektonisk spänning, som just Rotterdam. Råkar man komma norrifrån med bil bjuds man på en imponerande skyline, ett riktigt Manhattan med alla sina skyskrapor.

Den här lördagen kom de flesta av oss med tåg till stans centralstation. Man kan inte som nyanländ stadsbesökare starta sin väg mot centrums alla sevärdheter utan en kopp kaffe och det var vi minsann inte ensamma om att tycka. Sällan har ett stort, rymligt tilltaget café varit så väl fyllt av köande fikatörstande gäster som just när vi anlände. Gudskelov var vår vänliga guide tålmodig.

Via stationens enorma entré, som äntligen börjar ta form efter åratal av ombyggnad med tillhörande kaos, började vår vandring genom stadens centrum längs såväl pinfärska som något äldre arkitektoniska skapelser.

Som de flesta känner till, utsattes Rotterdam för ett förödande bombardemang tidigt på morgonen d. 14 maj 1940, som ledde till att Nederländerna kapitulerade ett par dagar senare.

Större delen av centrum förstördes. I motsats till andra krigsskadade städer som Warszawa och Dresden beslöt man att bygga ett helt nytt Rotterdam med modern arkitektur och stadsplanering. Det finns faktiskt åtskilliga utländska stadsplanerare, som avundats Rotterdams situation att få planera och bygga upp ett helt nytt centrum utan att slippa riva det gamla.

Trots all förstörelse av bomber och brand finns lyckligtvis fortfarande ett och annat kvar av den gamla bebyggelsen  som Rotterdams Stadshus och Laurenskyrkan.Arkitektturvandring Rotterdam

Visst domineras centrum av höghus, betong och asfalt, men mycket har byggts med fantasi och variation. Stadens bibliotek vägg i vägg med Kubushusen påminner om Centre Pompidou i Paris med sina färgglada gula och blå rörledningar och passar alldeles utmärkt ihop med de världsberömda Kubushusen ritade av den holländske arkitekten Piet Blom nere vid Oude Haven. Flera av oss passade på att för 2.50 euro besöka en av lägenheterna, förundras över den märkliga arkitekturen och konstatera att ett dylikt trapprikt boende kräver framför allt fysiskt vitala personer.

Tyvärr var lördagens eftermiddagsväder kyligt, blåsigt och rätt grått, när det var dags att leta lämpligt lunchställe. Synd på rikedomen av trevliga utomhusservering kring den gamla hamnen ? De Oude Haven. Det blev en värmande rätt inomhus istället.

Gunilla Léons

[hr}